Zonnepanelen, het zijn net kinderen…

Al enige tijd loopt de spanning rondom zonnepanelen hoog op in Rhenen, zonder dat ze ook nog maar 1 volt hebben opgebracht. De gemeente heeft regionale- en landelijke afspraken voortvloeiend uit de Regionale Energie Strategie (RES) na te komen en in 1 van die afspraken staat het opwekken van groene stroom. Een grote groene energieboer heeft zijn oog laten vallen op de weilanden achter het industrieterrein Remmerden. Nu zijn er verschillende manieren om groene energie op te wekken zoals water, wind en zon. Water wordt daar best lastig maar zon en wind zijn eigenlijk goede opties.

Wind is dan wel groen maar mijn persoonlijke mening zegt dat die windmolens toch wel een flinke doorn in het oog zijn en het aangezicht van het landschap geen goed doen. Tot zover kan ik de klagers tegen de groene-stroom-plannen en de moderne Don Quichottes nog wel volgen. In weilanden langs een snelweg heb ik daar een stuk minder problemen mee al zijn de windmolens langs de A15 ook in de wijde omgeving nog goed te zien.

De zon is dan eigenlijk de enig overgebleven optie en daar wringt de volgende schoen al weer. Omwonenden van de beoogde weilanden zien het voorgenomen zonnepark niet zitten. Horizonvervuiling en brandgevaarlijk zijn ze volgens een aantal omwonenden in een online bijeenkomst. Ook speelt er nog de kwestie van een lokale ondernemer en locale politicus die met voorkennis een aantal hectare grond gekocht zou hebben. Zo’n “Teams-bijeenkomst” wordt dan ineens heel vermakelijk.

Volgens één van de deelnemers zou het allemaal al in kannen en kruiken zijn want er was al een nieuwe stroomkabel aangelegd en al. De kabel maakte echter deel uit van een vernieuwingsproces omdat de oude kabel niet meer toereikend was voor de bestaande industrie op Remmerden en de inmiddels in grote getale op bedrijfsdaken geplaatste zonnepanelen. Bovendien heeft men het dan even niet over het feit dat diezelfde nieuwe kabel ook gewoon naar hun eigen huis loopt.

Ik ben eens wezen kijken op het betreffende weiland. Wat mij gelijk opvalt is dat ik zelfs in de periode van weinig groen (begin mei) maar zeer weinig omliggende huizen kan zien. 1 hooguit 2 aangrenzende woningen kijken direct uit op het betreffende weiland. Ook snap ik de stelling “natuurgebied” niet helemaal. Landbouwgrond is volgens mij niet per definitie natuurgebied…. in het geval van natuurgebied moet je volgens mij de natuur op z’n beloop laten en de diversiteit aan begroeiing zijn werk laten doen…. er vanaf blijven dus. In werkelijkheid kijken de direct omwonenden dan dus in het najaar, de winter en in het voorjaar op een kale zandvlakte…

Dat je als wandelaar uit het niets een zonnepark tegen kan komen kan overal gebeuren lijkt mij. Die wandelaar, vaak niet eens  in de directe omgeving woonachtig, hoeft dan ook maar 1 keer naar de zonnepanelen te kijken en waarschijnlijk zal de gedachte van de wandelaar “goh, ze zijn hier goed bezig!” zijn.

Nee, de deelnemers aan de “Teams-bijeenkomsten” (in heb er inmiddels 2 meegemaakt) zagen een zonnepark niet zitten. Ook de brandveiligheid voor het aangrenzende bos zou in het geding komen. Er branden ook dagelijks hele zonneparken af denk ik dan. Iedereen was het er wel over eens dat men zich vooral op daken van gebouwen moest gaan richten. Er zijn nog veel te veel huizen, bijgebouwen en bedrijfspanden waarvan de daken nog niet gebruikt zijn om zonnepanelen op te leggen.

Eén van de opmerkingen was dat Rhenam, de Rhenense woningstichting, mee moest gaan doen aan het opwekken van groene energie. Nu wil het geval dat de woningstichting oudere woningen aan het verduurzamen is en er al hele straten van energetische maatregelen en zonnepanelen zijn voorzien. De bewoners betalen dan €30,00 euro in de maand en krijgen daar  dan 9 zonnepanelen en een goed geïsoleerd huis voor terug (al heb ik uit betrouwbare bron vernomen dat de isolatie, en met name de vloerisolatie, nog sterk te wensen overlaat…). Op een hele rij huizen liggen dan 108 zonnepanelen. Maar als het aan de omwonenden van het zonnepark ligt zouden er dus op huizen zonnepanelen gelegd moeten worden in plaats van ineens 43.470(!) op een weiland. Dat zou dus betekenen dat burgers verplicht zonnepanelen op hun dak moeten nemen? En als ik daar het geld nou eens niet voor over heb? Bovendien komen 43.470 zonnepanelen overeen met zo’n 402 van de bovengenoemde straten…. volgens mij hebben we die in de gemeente Rhenen niet…

Dus ben ik nogmaals wezen kijken en heb eens geïnventariseerd hoeveel zonnepanelen er op de betreffende huizen van de omwonenden liggen. Als je dan toch zo met groen begaan bent zou je toch zeggen dat alle opstallen daar vol zouden liggen met panelen. Dat valt echter tegen. Er valt daar nog wel wat winst te behalen geloof ik. Ik heb er in het voorbij gaan ongeveer 151 geteld waarvan er 100 op een grote stal van een manege liggen. Er zijn dus altijd nog zo’n 6 adressen met een aantal naakte daken zoals men ze dan zelf noemt.

En dan die ene ondernemen die ik eerder noemde. Hij heeft al eerder een aantal hectare grond gekocht hebben voor, zoals naar eigen zeggen, uitbreiding van zijn eigen commerciële activiteiten in de mogelijke uitbreiding van het industrieterrein. Het feit dat er nu sprake is van een zonnepark wordt de ondernemer en gemeenteraadslid nu zwaar aangerekend. Beschuldigingen zoals “voorkennis” zijn genoemd en de aankopen worden 1 op 1 gekoppeld met uitspraken dat de realisatie van een zonnepark al veel langer in de lucht hing. Ik voel dan een grote mate van jaloezie in dit verhaaltje. Hij die het breed heeft, laat het breed hangen toch? De ondernemer die enige tijd geleden een compleet nieuw bedrijfspand heeft laten bouwen heeft zijn dak vol gelegd met zo’n 3 tot 3,5 duizend(!) zonnepanelen! Wie is hier nu slim en wie niet? Hij heeft geld zat hoor ik je dan denken…. nou dat hebben de betreffende omwonenden waarschijnlijk ook als je de optrekjes zo eens gaat bekijken…. Wat dat betreft lijkt het meer op een “pot verwijt de ketel-verhaal”….

Het heeft allemaal veel weg van het bepalen van een plaats voor een JOP, een zogenaamde Jongeren Ontmoeting Plaats. Voor de niet wetende onder ons, in Elst worden inmiddels ook al OOP’s ingepland, de zogenaamde Ouderen Ontmoeting Plaatsen waarover later meer. De JOP’s zijn nodig om de jeugd een goede plaats te bieden om samen te komen. In overleg met de jeugd, jeugdwerkers en de wijkagenten zijn de locaties bepaald en de gemeente gaat hier faciliteiten aanbrengen. Maar de vrees dat de JOP’s voor veel overlast gaan zorgen overheerst. Iedereen wil van de “zwerfjeugd” af maar niemand wil een JOP in de achtertuin of de nabije omgeving van hun woning. De gemeente heeft de rollen echter omgedraaid, de JOP’s worden eerst geplaatst waarna een evaluatie plaats zal vinden van de binnengekomen klachten. Strak plan!

Rhenen, 29 mei 2009. Jeugdhonk Rhenen. Fotograaf: Peter Kuhl.

(Voordat iedereen in de stress schiet en mij verwijt dat ik niks te vrezen zou hebben…. op de Zwarteweg heeft jarenlang een JOP gestaan, weet u nog? Nooit last van gehad….)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.